Pyhkyl-Seura

Taubilan muistoja

1.12.2020

Taubilan muistoja

Pirteä 106 vuotta syyskuussa täyttävä Kurkijoella syntynyt Olga Silvennoinen, asuu Huittisten Kuninkaisten vanhainkodissa. Kävimme Karl Fazer, Seija Jokinen sekä allekirjoittanut keskustelemassa Olgan ja sukulaistyttö Sirpa Silvennoisen kanssa, että onko Taubilan aikoja vielä muistissa ja samalla veimme 106 vuotis- syntymäpäiväkukat.

Olga kertoi menneensä Taubilaan puutarhatöihin 17–18 vuotiaana 1920-30 luvun vaihteessa ja oli siellä aina kannaksen 1944 tapahtuneeseen luovutukseen asti.  Puutarhalle kuljin pyörällä Kallen kartanosta, jossa meillä oli isän rakentama talo. Työ oli raskasta puutarhatyötä, kun siihen aikaan kaikki tehtiin vielä käsityönä, hevoskuljetusta käytettiin tarvittaessa ja vain, kun puutarhatuotteita vietiin kellareihin ja varastoihin. Autokyytiä tarvittiin tuotteita vietäessä Käkisalmen torille, jossa Olga kertoi käyneensä usein lauantaisin tuotteita myymässä autonkuljettajana, oli Antti Rissanen.

Puutarhassa viljeltiin monia eri lajikkeita juureksista omenoihin, omenapuita oli paljon ja lajikkeita oli useita, joista Olga muisti, että ainakin oli valkeakuulasta- ja kaneli omenoita. Kasvihuoneissa kasvatettiin tomaatteja, kurkkuja, vesimeloneja, joita piti aina välillä ”tupsuttaa” yhdessä kasvihuoneessa kasvatettiin sieniä sellaisia pieniä ja pyöreitä, lajia ei hän enää muistanut, sienikasvihuoneeseen ei saanut mennä muut kuin Sundqvist hän hoiti itse henkilökotaisesti sieniviljelmät. Kasvihuoneiden ja puutarhan käytävät oli pidettävä aina siisteinä ja puhtaina, jotka haravoitiin joka päivä.

Karl Fazerin kysymykseen kävittekö usein kartanon päärakennuksessa, Olga vastasi, ettei käynyt, sieltä sisäköt kävivät hakemassa puutarhalta tarvittavat vihannekset ja juurekset keittiöön. Mutta muisteli lämmöllä kartanonomistajaa Karl Fazeria, hän oli aina metsässä ja ajeli hienolla autolla.

Evakkomatkat veivät ensin Kuortaneelle, toisen kerran Pylkönmäelle sieltä Tyrvään Sammaljoenkautta Huittisiin, jossa vietti eläkepäiviä yksiössään Huittisten keskustassa ja muutti noin vuosi sitten Kuninkaisten vanhainkotiin.

Tapaaminen Olgan kanssa oli oikein mieleenpainuva tapahtuma, hymyilevä Olga ja Karl puhelivat muistakin asioista kuin pelkästään puutarhasta, muisteltiin Fazerin perhettä ja lapsia, myös sadonkorjuu juhlat tulivat mieleen, jotka pidettiin pellon laidalla.

Karl oli otettu, kun hän sai keskustella vielä elossa olevan henkilön kanssa, joka oli ollut työssä isoisän isän omistamassa Taubilan kartanossa. Kertoi vielä jälkikäteen, että tapaaminen oli todella mielenkiintoinen ja vaikuttava tapahtuma.

Olga viettää 14.9.2018 106 vuotis- syntymäpäiväjuhlaa lähimpien omaisten läsnä ollessa.

Hyvää syntymäpäivää toivottaen.

Vpl Pyhäkylä-Seura

Mauri Hauhia

Takaisin

Pyhäkylä-Seura | Sinnuu kutsutua tärkijiä työhö, meijä pyhäkyllöisii erilaisii elämävaiheita tallentammua | Ylös