Pyhkyl-Seura

Muistojen keruu

Vielä muistelemaan!

Kun kerättiin tietoja ja valokuvia Kaunista Vpl Pyhäjärveä -kirjoja varten, niin kaikkia koulupiiriläisiä ei silloin tavoitettu, eivätkä kaikki tavoitetutkaan siinä kiireessä huomanneet, millaisia muistoja tai tallennettavia kuvia heilläkin olisi ollut. Mutta asia voidaan vielä korjata. Muisteloiden ja valokuvien tallennusta jatketaan. Mitä nyt sitten voidaan kerätä, siitä tässä esimerkkejä:

Taubilan hovi

Kartanon oloista töistä rakennuksista työtavoista ollaan valmistelemassa uutta kuvakirjaa, ja siten halutaan saada tallennukseen kuvia ja muuta tietomateriaalia vielä julkasematonta tai jo aikaisemmin julkaistua kaikki kelpaavat.

Koulu

Koulunkäynnistä ja opettajista kaivataan lisää muistoja, sekä myös ennen tallentamattomia valokuvia.

Elämä ennen sotaa

Tietoja kyläläisten, perheiden tai koko kyläkunnan elämästä. Yhteistyöstä, naapuriavusta, järjestötyöstä? Millä tultiin toimeen, mitä syötiin, miten opittiin uusia ruoka-aineita käyttämään tai työtapoja? Seurustelusta, naimisiin menosta, syntymäpäivistä, hautajaisista sekä muista perhe- ja sukukokoontumisista.

Sota-aika

Ensimmäinen evakkoon lähtö. Jäikö joku kotiin tai naapuriin esimerkiksi eläimiä hoitamaan? Millä kyydillä matkustettiin ja mihin jouduttiin? Millainen oli vastaanotto? Miten ja missä elämä sujui jatko-sodan aikana, kun monet palasivat Pyhäjärvelle? Millainen oli lähtö 1944?

Uusi kotipaikka

Miten ja mistä se löytyi? Miten rakentaminen tapahtui? Millaista oli kanssakäyminen uudella kotiseudulla? Entä koulunkäynnin sujuminen, kiusattiinko ja miten pääsi jatko-opinnoille? Miten on asukkaita riittänyt uudessa kodissa, vai onko jo vieras jatkaja?

Sota-ajan ja evakkovaiheiden kirjeet

Niistä löytyisi paljon elävää kerrontaa, miten silloin selvittiin ja pärjättiin? Ne ovat nyt jo hyvin arvokasta historiaa. Antakaa niistä kopio kokonaan tai tarvittaissa vain osakin seuran arkistoon.

Rohkeasti liikkeelle! Juuri sinua ja sukuasi kutsutaan mukaan tähän arvokkaaseen tallennustyöhön. Muistajat nukkuvat pois ja valokuvatkin voivat joutua kaatopaikalle. Olet tärkeä lenkki ”meijä pyhäkyllöisii” erilaisten elämänvaiheiden talteensaannissa tuleville sukupolville. Niin pienet kuin vähän isommatkin muistot ja valokuvat ovat tärkeitä.

Vpl Pyhäkylä-Seuran perinnejaosto

Mauri Hauhia, Päivärinteentie 9, 20300 TURKU
puh. 040 021 3369
taubila(a)pp.inet.fi

Maila Hägglund Norrsidan 538 68920 Forsby                                                                                                         puh. (06) 766 9462, 040 5431 289                                                                                                                                 bo.hagglund(a)pp.inet.fi

Pyhäkylä-Seura | Sinnuu kutsutua tärkijiä työhö, meijä pyhäkyllöisii erilaisii elämävaiheita tallentammua | Ylös