Pyhkyl-Seura

Puhdetöitä.

26.5.2014

Puhdetöitä

Vpl Pyhäkylä-Seuran kevätkokouksessa huhtikuussa 2014 oli näyttävä kokoelma puhdetöitä fyysisesti ja kuvina sodan ja rauhan ajalta. Kuvina nähtiin taidolla tehtyjä esineitä, kuten puukko jossa oli yhdestä puusta tehty tuppi, kullattu rannekoru ja paljon muita upeita esineitä. Kuvissa oli nähtävänä myös Vienan Karjalassa Uhtualla puhdetyönä tehty komea hirsirakennus sisustuksineen jonka aseveljet pystyttivät Turun Ruissaloon ajatuksena sen tuotoilla auttaa kaatuneiden ja haavottuneiden aseveljien perheitä. Tämä Honkapirtti toimii tänäpäivänä kahvi ja ruokailupaikkana josta voi ostaa kahvin ja munkin lisäksi maukasta hernekeittoa ja pannukakkua joka päivä. Esillä oli katsottavana mm. puhdetyönä tehty saha jolla sahattiin ura tynnyrin valmituksessa pohjaa varten, oli myös puhdetyönä tehty hevosenlänget, korurasioita ym. Esiteltiin myös Kannaksen takaisin valtausta 1941 vaikka Pyhäjärvellä ei varsinaisia taisteluja käytykään, mutta joukkojen siirtoreiteistä karttojen avulla oli aika selkeä kuva Maila Hägglundin esittämänä. Lisää puhdetyötä olisi luvassa, kun Taubilan hovista on löytynyt ennen julkaisematonta materiaalia, joten heräsi ajatus uudesta kuvakirja teoksesta Taubilan hovista, etenkin kun Fazer osti vuonna 1918 Taubilan hovin eli lähes satavuotta sitten. Kirjahankkeen valmistumiseen arvioitiin kuluvan kolmisen vuotta, ensiksi esiselvitys kuvien keräys ja julkaisuluvat ja taltiointi, toiseksi käsikirjoitus ja kolmanneksi editointi ja painatus, valmis ja julkaistavissa satavuotis juhlavuonna 2018.

Tervetuloa puhdetöihin, Taubilan hovin oloista otettujen kuvien ja asioiden jälkipolville talteen saattamiseksi.

Hyvää kesää kaikille.

Mauri Hauhia

taubila(a)pp.inet.fi

Takaisin

Pyhäkylä-Seura | Sinnuu kutsutua tärkijiä työhö, meijä pyhäkyllöisii erilaisii elämävaiheita tallentammua | Ylös