Pyhkyl-Seura

Siun ja miun

30.11.2020

SIUN JA MIUN.

Syksyisin tulee aina mieleen mennyt kesä, mihin tapahtumissa on voinut olla mukana? Kulunut kesä on ollut tosi haastava, kun ajatellaan osanottajien kannalta, keväällä oli paljon suunnitelmia, miten kesän aikana tehdään ja toimitaan, mutta sitten kaikki meni uusiksi Suomeen iskeneen korona epidemian vuoksi ja suunnitelmia piti muuttaa perusteellisesti.

Kaikki väkirikkaimmat kokoukset ja juhlat piti peruuttaa, joka oli itse kullekin suuren suuri pettymys, mutta jotakin kuitenkin saatiin kevään ja kesän aikana tehtyä.

Jo useiden vuosien ajan ollut puheissa ja ajatuksissa Vpl Pyhäjärveltä evakkojen mukana tulleiden esineiden tallettaminen ja luettelointi yhteen paikkaan, joka nyt vihdoin on saatu tehtyä. Josta myös seurasi kauan kaivattu Vpl Pyhäjärvi näyttely, joka oli helppo järjestää ammattitaitoisten museolaisten ja innokkaiden ”pyhäjärvöisten” kanssa, kun esineet ja kuvat olivat helposti saatavissa ja löydettävissä. Näyttely sai nimekseen Siun ja miun – Viipurin läänin Pyhäjärvi, joka on avoinna Sastamalan seudun museossa aina 31.08.2021 asti.

Upeassa näyttelyssä on suurien kuvien ja esineiden lisäsi nähtävänä vahoja valokuvia digitoituna,

SASTAMALAN SEUDUN MUSEOSTA saatiin keväällä kysely, onko kiinnostusta sellaiseen kylä kumppani ohjelmaan, jossa laitetaan kuvia verkkoarkistoon, joita voi katsella kotikoneelta osoitteesta: Sastamala topoteekki. Päätettiin ottaa haaste vastaan ja koottiin työryhmä Säätiöstä, Vammalan Karjalaseurasta sekä museosta amanuenssi ohjaamaan työryhmää. Alkuun otettiin käsittelyyn kirkko ja kirkonseutu, jonka kuvia löytyi runsaasti, josta kiitoksen saa jo aiemmin kuvia tallentaneita henkilöitä, joten siltä osin työ alkoi luistaa kiitettävästi, kun työryhmä sai loistavan innostuksen päälle. Kuvia katsellessa tuli paljon hienoja kuvia myös Vpl Pyhäjärven kylistä, joita lisätään vielä ”topoteekkiin”, jos saataisiin valittua ainakin yksi kuva, joka kylästä, vaikeutena on hyvien kuvien runsaus, kun mieli tekisi kaikki laittaa esille, joka ei nyt ole tässä mahdollista.

KARJALAINEN KANSANMESSU marraskuun ensimmäisenä päivänä oli todella hyvä ja mieliinpainuva, jota kaikki halukkaat saivat kuunnella sitä myös nettiradion välityksellä, me paikallaolleet saimme messun jälkeen nauttia maukasta lohikeittoa Sastamalan seurakunta talolla ja päälle vielä kahvikupponen ja maukas leivos, ja päätteeksi pieni juhlatilaisuus.

Kaikilla oli mahdollisuus messutapahtuman jälkeen maksutta tutustua Siun ja miun Viipurin läänin – Pyhäjärvi näyttelyyn, josta saatiin vain mieluista palautetta.

Hyvää syksyn jatkoa kaikille.

Mauri Hauhia

Takaisin

Pyhäkylä-Seura | Sinnuu kutsutua tärkijiä työhö, meijä pyhäkyllöisii erilaisii elämävaiheita tallentammua | Ylös