Pyhäkylä-Seura

Vuoden karjalainen kylä- ja pitäjäkirjakilpailu

3.12.2008

Vuoden karjalaisen kylä- ja pitäjäkirja-kilpailun järjesti Karjalan Liitto nyt ensimmäisen kerran. Kilpailun tulokset julkistettiin vuosittain pidettävillä Karjalaisilla kirjamarkkinoilla 22.11.2008 Karjalatalolla Helsingissä. Markkinoilla oli näytteilleasettajia kautta koko luovutetun Karjalan yli viisikymmentä ja väkeä oli liikkeellä jatkuvana virtana.

Kilpailun voitti teos Kivennavan Vehmainen ja Riihi̦ РKohtalon vuodet. Kirjassa on 288 sivua. Toimittaja on FM Anna Rauhala. Toimituskuntaan kuuluivat Toivo Vaittinen, Kauko Ilonen, Kaarlo Ilonen ja Eija Salomaa.

Ensimmäisen kunniamaininnan sai 2-osainen teos Kaunista Vpl Pyhäjärveä. Osa I on nimeltään Pyhäkylän koulutie 1877-2007. Kirjassa on 238 sivua ja sen on toimittanut Kauko Hinkkanen. Osa II on nimeltään Juurillaan ja maailmalla. Siinä on 504 sivua ja sen on toimittanut Toivo Hinkkanen. Toimituskunnassa olivat lisäksi Antti Kaasalainen, Seija Jokinen, Irma Karppanen, Pentti Kiuru, Reini Kukko, Sirkka Mattila, Jukka Pusa ja Aino Pöyhönen. Kirjan taittoi ja painoi Vammalan Kirjapaino.

Lisäksi kunniamaininnan saivat:

Kokonniemi, Laatokan rantakylä Jaakkimassa, 347 sivua. Toimittaja Sirpa Lassila, toimituskunta Jenny Mäki-Hallila, Raija Mäkinen, Aira Sihvonen ja Olavi Suominen.

Suvannon helmi: Haparainen, Kelja, Purpua (Sakkola), 395 sivua. Toimituskunta Aila Alanen, Antti Hynnä, Hannu Paukku, Hannu Turkkinen ja Marjo Ristilä-Toikka.

Kivennapa kestää – pitäjäkirja. Toimituskunta: Eeva Korjula, Raili Mäkelä, Kyösti Pulliainen (pj.), Helli Taponen, Sinikka Taponen ja Kauko Äikäs.

Luovutetun Karjalan kylistä, koulupiireistä ja pitäjistä kertovia kirjoja ilmestyy vuosittain kymmeniä.
Kilpailuun osallistui yli kolmekymmentä teosta. Kilpailun kirjavalinnat teki Karjalan Liiton puheenjohtaja Markku Laukkanen.

Puheenjohtaja Markku Laukkasen huomioita vuoden karjalainen kylä- ja pitäjäkirjakilpailusta

  • järjestettiin ensimmäistä kertaa
  • yksi sarja, osallistui kolmisenkymmentä teosta, kyläkirjoja suurin osa, vain pari pitäjäkirjaa, muita muutama (Karjala-seuran muistelot, sukukirjat, sotakirja, paikannimet, ym. )
  • Kannas korostui, Laatokan pohjoispuolen kyläkirjoja muutamia, Raja-Karjalasta ei yhtään
  • tuotu esille alueellisia erityispiirteitä ja kylälle ominaisia elinkeinoja ja erikoisia elinkeinoja, kiinnostavia persoonia, ne tuovat omaleimaisuutta
  • paljon tehty talkootyönä, se näkyy ilmeikkäänä lopputuloksena
  • useita hyvin hyvätasoisia teoksia, vaikea valinta

Takaisin

Pyhäkylä-Seura | Sinnuu kutsutua tärkijiä työhö, meijä pyhäkyllöisii erilaisii elämävaiheita tallentammua | Ylös